NYBYGG: 

DESIGNET AV SKIPSTEKNISK: "Emerald" er en flott frysetråler som skal fryse inn fiskeprodukter og produsere mel og olje av avfall.

MS «Emerald»

Den færøyske frysetråleren «Emerald» er på vei mot Færøyene etter noen få dagers stopp i Hirtshals. Det har det blitt tatt om bord tråler hos Cosmos Trawl. Tråleren har en lengde på 87.40 meter og bredde på 18 meter er bygget ved verftet Tersan i Tyrkia. Den er bygget for å fiske med trippeltrål.

Publisert Sist oppdatert

Det er det færøyske rederiet PF Havborg som har fått bygget tråleren, som ble sjøsatt ved Tersan i mai i fjor. Ifølge Skipsteknisk AS i Ålesund som har tegnet tråleren, har den lugarer til et mannskap på opptil 40, samt sykelugar.

Fryserommet for fryst fisk er på hele 2250 kubikkmeter. I tillegg er det rom for lagring av 500 kubikkmeter fiskemel og tanker for fiskeolje med kapasitet på 80 kubikkmeter. Fabrikken om bord har filetlinje, linje for sortering, koking og pakking av reker og fiskeoljefabrikk.

100 tonn innfrysing per døgn

SKAL FISKE MED TRIPPELTRÅL: Her ligger trålutstyr fra Cosmos Trawl i Hirtshals klar til å lastes ombord i "Emerald".

Om bord er det Teknotherm AS som har installert frysesystemet. Dette har automatiske platefrysere og tunnelfrysere for produkter som fryses IQF, med en samlet kapasitet på cirka 100 tonn med fiskeprodukter per døgn. Fryste produkter vil bli lagret i fryserommet med temperatur på – 30 grader Celsius. Kjølemedium i fryseanlegget er ammoniakk.

Hovedmotoren har en ytelse på 7300 kW, en ytelse som nok trengs for å drive det store fartøyet. Når Kystmagasinet tirsdag kveld sjekker AIS, seiler «Emerald» med 13,8 knop mot Færøyene.

Stor kontrakt til Seaonics AS

På dekk er det en omfattende pakke med tromler og vinsjer levert av Seaonics AS. I tillegg til fire 55 tonn nettromler,  en 29 tonn nettrommel med kapasitet på to ganger 13 kubikkmeter, tre 30 tonn Gilsonvinjser, en splittrommel, ti 22 tonn sweep line vinsjer, fortøyningsvinsjer og mange andre vinsjer og tromler. Dette er sannsynligvis en av de største og mest komplette pakkene levert av Seaonics.

«Emerald» var opprinnelig planlagt overlevert i siste kvartal i fjor, men har blitt et godt halvt år forsinket. Ifølge færøyske fiskur.fo har tråleren en pris på cirka 400 millioner danske kroner (610 million norske kroner)