Det vil være en skam å kalle denne tråleren for skittfisktråler.

MS «Gollenes»

Det er en stund siden fartøy som fisket etter industrifisk hadde betegnelsen «skittfisktrålere». I går, lørdag ble en ny norsk industrifisktråler døpt i Skagen. Med den burde begrepet «skittfisktråler» en gang for alle være borte. Nye Gollenes har et overbygg som minner mer om en luksusyacht enn noe annet.

Publisert Sist oppdatert
Overbygget gir klare assosiasjoner til en luksusyacht.

70 meter lange, nesten 15 meter brede, «Gollenes» er bygget av Karstensens Skibsværft AS i Skagen. Skroget er bygget ved Karstensens skrogverft i Polen, siden slept til Skagen for å bli ferdig utstyrt.

Tegningene avslører at inspirasjon kommer fra designere med sans for linjene til luksusyachter.

Ved første øyekast ser en at fartøyet er det tredje verftet leverer som umiskjennelig har mange fellestrekk med flotte luksuriøse luksusyachter. Noe av forklaringen er å se på tegningene som er laget. Skipet er designet av «Danish Yachts A/S». Dette var i sin tid et verft i Skagen som bygget yachter. Det ble overtatt av Kartstensens Skibsværft A/S i 2015, og er nå et datterselskap som designer skip for verftet.

«Gollenes» er fortsatt ikke registrert i Fiskeridirektoratets merkeregister, og ligger fortsatt i Skagen. Fartøyet leveres i stor grad på tiden, men kunne vært levert fra verftet flere måneder før planlagt tid om alle utstyrleverandørene kunne levere tidsnok.

Dette er en yacht tegnet av Danish Yachts A/S, et selskap Karstensen Skibsværft tok over i 2015.

Fartøyet som er utstyrt med en ABC hovedmotor som yter 3955 hestekrefter, eies av rederiet Kvalsvik og Ose AS i Fosnavåg.

Kystmagasinet kommer med en fyldig omtale av «Gollenes» i vår papirutgave.