Nybygget «Høgaberg» er en topp moderne, nesten 90 meter lang snurper/tråler, som i januar ble overlevert rederiet Fremherji P/F på Færøyene fra Karstensens Skibsværft.

MS «Høgaberg»

Færøyene har fått en ny, flott kombinert snurper/tråler i form av «Høgaberg». Nybygget er nylig overlevert fra Karstensens Skibsværft til rederiet Fremherji P/F i Fuglafjørður, representert ved Anfinn Olsen med familie. Det er et 87,80 meter langt, topp moderne fiskefartøy som nå er klar for fiskefeltene.

Publisert Sist oppdatert

Skroget til «Høgaberg» ble bygget av Karstensen Shipyard Poland i Gdańsk og ankom hovedverftet i Skagen i april 2024.Nybygget erstatter skipperne Høgni Hansen og Jógvan Olsen sin tidligere båt med samme navn. I tillegg til det nye fartøyet driver eierne også en annen pelagisk fiskebåt, «Fagraberg», samt en frysetråler og to linebåter. Den formelle overleveringen av nye «Høgaberg» skjedde 20. januar i år.

Tett samarbeid med reder

Designet, spesifikasjonene og arrangementene for fartøyet er resultatet av et omfattende og tett samarbeid mellom eierne og verftet, hvor alle løsninger er optimalisert og skreddersydd for å møte spesifikke krav fra eierne og mannskapet.

Hovedfokuset har vært å optimalisere arbeidsforhold, sikkerhet og komfort for mannskapet, optimalisere fangsthåndterings- og lagringsfasiliteter, samt redusere drivstofforbruket. For å oppnå disse målene er fartøyet utstyrt med den nyeste maskinvaren og teknologien.

Skroget er av rundbaugskonstruksjon med bulb i baugen og skeg i hekken, vertikal bølgebryterbaug og hekk med akterspeil. Nybygget er bygget i stål med tre sammenhengende dekk, samt lang bakk og båtdekk. Bro, båtdekk, skorstein og master er bygget i aluminium. Under tredje dekk er skroget inndelt i følgende vanntette rom: Forpigg, sonarrom, rom for azimut-thruster, isolert RSW-tankseksjon med 15 tanker og sentral RSW-pumpe- og manifoldrom, maskinrom med to hovedmotorer koblet til én reduksjonsgirboks med én kanaldrevet propell, samt akterpigg med drivstoff- og smøreoljetanker.

Har azimut-thruster

På andre dekk er skroget arrangert med forpigg, rom for azimut-thruster, lagringsrom, RSW-lastrom med sentrale korridorer, vakuumtankrom i baugen og RSW-maskinrom midtskips. Aktenfor lasterommet ligger maskinverkstedet SB og maskinlageret, PS/CL-maskinkontrollrom med garderobe og tavlerom. Aktenfor dette, sentrale trål-/nettlagertanker og trållager PS. Lenger akter ligger det hydrauliske rommet med styremaskin.

«Høgaberg» har en meget godt utstyrt bro. Her har skipperen 360 graders utsikt.

På selve tredje dekket er oppsettet som følger: Øvre forpigg, generatorrom og rom for vannproduksjonsanlegg (RO-anlegg). Aktenfor dette er et fullstendig innelukket lastedekk med et sentralt dekksbygg som inneholder RSW-kontrollrom. Lastedekket inkluderer luker for de 15 RSW-tankene. To vannseparatorer er bygget i aluminium med rustfrie stållasterør til hver RSW-tank.

Mannskapet kan slappe av og innta sine måltider i flotte fasiliteteter.

Meget lavt støynivå

Midtskips og akterover ligger et bredt overbygg. Overbygget inneholder RSW-kontrollrom, trimrom/spa, vaskeri og to mannskapslugarer med tilhørende bad, samt trappeganger og korridorer. For å oppnå et lavest mulig støynivå er mannskapsområdet plassert så langt unna propellen som mulig. I tillegg er det gjort en rekke konstruksjonstiltak for å minimere støy. Under prøveturer viste støymålingene nivåer som var betydelig lavere enn alle krav og anbefalinger.

Byssen må være en drøm for en hver kokk/stuert.

Arrangement på første dekk består av forpiggslager (5) og lagerrom (6) samt rullebevegelsesdempende tanker i hele skipets bredde, snurpedekk med to spill for snurping, samt dekksbygg som beskytter vannseparatorene. Akter for midtskips ligger et dekksbygg med fem mannskapslugarer, hospital, alle med eget toalett/dusj, oljetøyrom, garderobe, kaffebar, trapper og korridorer. Aktenfor overbygget finnes et stort tråldekk med to netttromler i foss-oppsett og snurpenotbinge SB, nedsenket i dekket. Akterspeilet har hydraulisk akterport og styrepinner. På sidene av tråldekket er trålverktøylageret og verkstedet plassert.

Deler av akterdekket.

Ekkoloddvinsjer på galgen

Bakkdekk/båtdekk har to ankerspill med fortøyningstromler i dedikerte rom samt fortøyningsutstyr. Aktenfor dekksbygget finnes to trålspill, samt fiskepumpedekk med fiskepumpestasjon. I området er også MOB-dekk og davit plassert. Akterkonstruksjonen og båtdekket inkluderer en trålgalge som rommer to hovedslepeblokker og hale-blokk. To vinsjer er montert på toppen av galgen.

Glimt fra en av de mange tekniske installasjonene om bord.

Når det gjelder innkvarteringen i dekksbygget har nybygget messe, oppholdsrom/TV-stue, bysse med proviantrom (og separat kjøle-/fryserom), toalett, trapper og korridorer. På båtdekksnivå finnes også syv offiserlugarer med eget toalett/dusj, instrumentrom, vaskeri, hospital, trapper og korridorer. Broen er naturlig nok plassert å toppen av dekksbygget. Her har skipperen 360 graders °utsikt.

To hovedmotorer

Nybygget er utrustet med to hovedmotorer fra Bergen Engines, hver på 3.600 kW.
Motorrommet.

«Høgaberg er utstyrt med 2 x 3600 kW hovedmotorer fra Bergen Engines (B33:45L6P) som er koblet til én reduksjonsgirboks som driver én propell. To akselgeneratorer på 2300 kW er koblet til fronten av hver hovedmotor. Nybygget har dessuten to Cummins hjelpemotorer/generatorer (940 kWe og 565 kWe). En Corvus Orca-batteripakke (1100 kWh) gir grønn strøm. Når det gjelder elektriske systemer så styres de av skipets Power-Management-System, med frekvensomformer for effektiv drift og reduksjon av propellens turtall.

Under heving/slep-operasjoner ved fiske, når vinsjsystemet er i bruk, vil akselgeneratorene være koblet inn og elektrisk kraft vil bli levert derfra. Når det er behov for full kraft på vinsj(ene), vil det normalt ikke være samme behov for kraft til framdriftssystemet. Hovedmotoren vil da være kraftkilde for både framdrift og det hydrauliske systemet.

Nybygget har to Cummins hjelpemotorer/generatorer (940 kWe og 565 kWe).

Kan redusere turtallet med 17 %

Alle elektriske kraftsystemer kontrolleres som nevnt av fartøyets DEIF Power-Management-System. Videre er det installert en koblingsbryter i hovedtavlen som gjør det mulig for akterthrusterne å få strøm fra akselgeneratoren, mens baugthrusteren og fartøyets innkvarteringområde får strøm fra dieselgeneratoren. Det elektriske kraftsystemet er utstyrt for glidende frekvens (60–50 Hz) ved hjelp av frekvensomformere for 400/440 V og UPS for ren strøm/frekvensomformer for 230 V. Dette gjør det mulig å redusere turtallet på hovedmotoren og propellen med 17 %.

Det finnes få unnskyldninger for ikke holde seg i form under mange dager på havet.

Hoveddimensjoner:

Total lengde 87,80 m

Bredde 16,60 m

Dybde 11,55 m (1. dekk)

RSW-tanker 3470 m³

Bruttotonnasje 4303 GT

Design Karstensens Skibsværft A/S Klassifisering DNV +1A Fiskefartøy E0 TMON, skrog: Ice-C.